5. 6. 2022.

Unapređenje participacije češke nacionalne manjine u kulturnom životu Srbije








Članovi Škole plus započeli su realizaciju projekta podržanom od strane Ministarstva kulture i informisanja RS pod nazivom “Duh Čeha“, a tiče se unapređenja kulturnog života dece i mladih različitih nacionalnosti.

Višegodišnjim radom na realizaciji različitih projekata i njihove medijske promocije došli smo do saznanja o nedovoljnom poznavanju različitosti i karakteristika etničkih zajednica u samom okruženju, od strane učesnika projekata. Potreba za podizanjem svesti i razumevanjem svojih sunarodnika u našoj sredini postoji. Preduslov za ostvarenje vizije o stvaranju uspešnih generacija, koje zahvaljujući znanju, uspešno upravljaju tokovima razvoja i prosperiteta, jeste u upoznavanju sa mogućnostima koje pred njima stoje te kulturnim vrednostima prisutnim na ovim prostorima.U okviru redovnih aktivnosti sa mladima u vidu edukativnih radionica došlo se do saznanja o potrebi upoznavanja češke kulture.

Naš projekat upravo doprinosi decentralizaciji kulture i dostupnosti široj javnosti ,a ne samo pripadnicima češke nacionalne manjine. Projekat ima za cilj da se šira javnost, češke ali i ostalih nacionalnosti sa prostora Južnog Banata upozna i zainteresuje za češku kulturu i njene neosporne vrednosti. Projekat promoviše korišćenje digitalnih tehnologija, namenjen je širem krugu korisnika i doprinosi decentralizaciji kulture.

Bila je to prilika da omogućimo široj javnosti dostupnost kulturnih sadržaja kao i upoznavanje sa značajem češke kulture uopšte. Takođe smo na našim radionicama akcenat stavili na negovanje medjusobnog uvažavanja i poverenja, poštovanje različitosti kao i širenje kulture mira i nenasilne komunikacije.