31. 8. 2022.

Upoznajmo tradicionalni Masopust







Škola plus realizuje projekat “Upoznajmo tradicionalni Masopust” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U okviru realizacije projekta održane su radionice:

- Tradicionalne manifestacije i običaji Čeha,

- Tradicionalni Masopust,

- Savremena prezentacija češkog kulturnog blaga;

Realizacija ovog projekta će motivisati i podstaći mlade pripadnike češke zajednice da prepoznaju svoje kulturno nasleđe i da nastave negovanje jezika i kulture Čeha. Pojam kulturne različirosti biće im predstavljen ne kao mana već kao velika prednost. Očekujemo da će realizacija projekta podstaći i druge institucije u široj zajednici da se pozabave pitanjem zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Mladi će biti upoznati sa činjenicama zahvajući kojima je relativno malobrojna češka populacija u uslovima gotovo dve stotine godine duge dislociranosti od matice zemlje – ipak zadržala svoj češki kulturni identitet.

Važnost negovanja usmene tradicije kao dela nematerijalnog nasleđa veoma je važna za malobrojnu češku zajednicu u Srbiji. Projekat je usmeren pripadnicima češke zajednice kako bi lakše prepoznali deo svog nematerijalnog kulturnog nasleđa i pripremili svoje predloge za upis na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Podizanje svesti o tome da nematerijalno nasleđe nosi osećaj kontinuiteta te da on čini skup znanja koji se neprekidno menja kako teče život. On je dinamičan, nikada statičan. Kada se jednom skup znanja zanemari, samim tim se zapostavlja i sam pojam nematerijalnog nasleđa. U tom smislu zaštita nematerijalnog kulturnog nasleđa ne bi trebalo da bude shvaćena kao njegovo čuvanje u smislu održavanja nasleđa nepromenjenim. Zaštita bi trebalo u svakom slučaju da obezbedi dinamiku nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Radi se o jedinstvenom nasledju u živoj tradiciji kome preti opasnost od nestajanja.