19. 4. 2023.

Škola plus započela realizaciju projekata na promociji češkog jezika, tradicije i kulture

U Školi plus u Beloj Crkvi započela je realizacija projekata na promociji češkog jezika, tradicije i kulture. Otvoren je besplatan kurs češkog jezika i kulture kako za decu i mlade tako i za odrasle. Škola plus koristi privilegiju što na teritoriji opštine Bela Crkva živi najveća populacija Čeha u Republici Srbiji. Radionice pored Jasmine Turturea, Antona Stehlika i Gordane Juga, vodi učiteljica Alena Havlova iz Češke. Svi oni se trude da polaznici upoznaju češku kulturu i tradiciju na multimedijalan i inovativan način.

Radionice predstavljaju pripremu za realizaciju velikog broja projekata a posebno: Karavana češko-srpskog prijateljstva, tradicionalnog običaja spaljivanja Morane, promociju dokumentarnog  filma „Kulturno nasleđe Čeha u Banatu“, kao večeri češke tradicije i kulture posvećeno narodnom stvaralaštvu Čeha.

Ambasada Republike Češke u Beogradu ističe da Škola plus ima značajnu ulogu u očuvanju tradicije i češkog jezika te da izuzetno ceni rad  Škole plus te podržava kulturne i obrazovne delatnosti Čeha na prostoru Srbije. 

Škola plus nastaviće saradnju sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu kao i sa učiteljima iz Republike Češke  i češkim udruženjima sa kojim Škola plus ima potpisane protokole o saradnji. Škola plus i na ovaj način gradi interkulturalne mostove i promoviše toleranciju kao jedan od osnovnih principa današnje ujedinjene Evrope.