1. 7. 2024.

Започета реализација пројекта Дугмеџије - спој традиције са примењеном уметношћу


Пројекат „Дугмеџије – спој традиције са примењеном уметношћу“ конципиран је тако да подстиче истраживачки рад и креативно мишљење кроз предавања, креативне радионице и изложбу. Ради се наиме о популарузацији старог заната за израду дугмади, дугмеџијског занат.

Смисао пројекта је побољшање коришћења слободног времена младих кроз стимулисање младих да истражују, обогаћују знања, раде на себи и креативно се изражавају. Наш пројекат је конципиран са тенденцијом континуиране и стручне активности са децом и младима и подстицање њихове креативности.

Циљ пројекта је афирмација старог готово заборављеног заната за израду дугмади и његове симболике и општеприсутности у савременом свету. Од продукта материјалне културне баштине у области вештина везаних за традиционалне занате до данашњег савременог концепта дугмета као модела за интеракцију са светом који нас окружује.

Дугме као концепт одувек је повезиван са визуелном перцепцијом – што је олакшало његову трансформацију од „старијег “ поимања, дугмета, до „новијих“: тастера на телевизору, рачунару, мобилном телефону... Можемо га схватити као стање или модел за интеракцију са светом који нас окружује. Инспирисани традицијом млади кроз овај пројекат желе да поруче: „ Ми имамо дугме за другачије идеје, другачије мисли , другачије речи, другачију уметност...“.
 
Током овог истраживачког културног програма, уз еволуционистички, функционалистички и когнитивни приступ из области савременог уметничког стваралаштва, акценат ће бити стављен на симболички карактер. Симболички приступ инсистира на томе да је култура систем значења и вредности, које чланови друштва међусобно деле.