8. 7. 2024.

Реализација пројекта подржаног од Министарства кутуре Републике Србије под називом “Дугмеџије – спој традиције са примењеном уметношћу” подразумева истраживачки рад деце и младих, инспирисан старим занатом за израду дугмади.

Пројекат је конципиран тако да подстиче истраживачки рад и креативно мишљење, кроз предавања, креативне радионице и изложбу. Ради се наиме о популарузацији старог готово заборављеног заната и његовог приближавања млађим генерацијама.

Смисао пројекта је побољшање коришћења слободног времена, кроз стимулисање младих да истражују, обогаћују знања , раде на себи и креативно се изражавају. Наш пројекат је конципиран са тенденцијом континуиране и стручне активности и подстицање креативности, користећи примере из праксе.

У том смислу, поред бројних предавања и практичних радионица, ницали су стваралачки радови деце и младих, управо инспирисани овим готово заборављеним предметом, а то је ДУГМЕ – мало, велико, округло, стаклено, шарено, уз текстилну уметност као посебну област дизајна.

Задовољни смо како се пројекат имплементира, јер од самог почетка показао да радећи на себи можемо креативно да се изразимо, а то је и смисао пројекта. Користећи правилно слободно време, уз популаризацију старих заборављених заната, млади могу радити на себи и свом креативном, уметничком изражавању.