21. 6. 2021.

Посета Банатској соби

Настављајући пројекат подржан од стране Националног савета румунске националне мањине под називом Сећања (Amintiri) посетили смо Банатску собу која је прави етнографски музеј. Соба одише румунским етнографским мотивима, као што су: стари предмети, румунске ношње, богата библиотека са књигама на румунском језику и добро чуван кутак Васка Попе, Румуна, који је рођен у Гребенцу . У том кутку су сачувани предмети нашег чувеног песника – стара писаћа машина, његови рукописи, наочаре, карте, књиге и један стари кофер препун његових књига на румунском језику.

Професор Трајан Туртуреа, по националности Румун, упознао је учеснике пројекта са широком лепезом поменуте завичајне баштине и прочитао неколико дивних стихова на румунском језику.

Пројекат је остварио све своје циљеве, а то је стварање услова за међусобну комуникацију, упознавање и зближавање младих, различите етничке и националне припадности.

Кроз ликовно, музичко и књижевно стваралаштво младих на румунском језику, скренули смо пажњу  јавности на потребу заштите и презентације културног наслеђа Румуна у овом делу Баната.