20. 9. 2021.

Biciklistički karavan Škole plus – 10. jubilarni, primer zajedništva, sloge i razumevanja

U okviru tradicionalne manifestacije „Trka češko – srpskog prijateljstva“ pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Ambasade  Republike Češke, održan je biciklistički karavan, ove godine 10. po redu. 



Cilj biciklističkog karavana do Češkog Sela je promocija kulture Čeha na ovim prostorima kao i promocija zdravih stilova života.Ova godina je po svemu drugačija, kako po broju učesnika, tako i po raznovrsnosti bogatih sadržaja. 

U karavanu je aktivno učestvovalo preko dve stotine vozača svih uzrasta, što je stvorilo impozantnu sliku o tome da  je Škola plus ovu manifestaciju pretvorila u značajnu i društveno korisnu turističku ponudu. 

Pored bezbedne i sigurne vožnje do Češkog sela, uz pomoć policijske patrole i redara iz redova organizatora, kao i ekipe Doma zdravlja, brojni učesnici  imali su priliku da posete Muzej Čeha, da dobiju informacije o prisustvu Čeha na ovim prostorima i da se podsete značaja negovanja multikulturalnosti i tolerantnosti. Po prvi put su saznali za sportsko društvo Sokol“ koje je osnovano u Pragu 1864.g. o čemu im je pričao učitelj češkog jezika u Srbiji Standa Havel, a koje od tada prenosi u svet poruku: „U mislima domovina, u srcu odvažnost, u desnici snaga“, kao antički ideal harmoničnog razvoja. Stim u vezi, organizovane su trke na 150m za nekoliko kategorija i dodeljeni pehari i diplome najbržima. 

Treba izdvojiti da je u vožnji bicikala učestvovao i Petr Doležal, Konzul češke ambasade u Beogradu, sa porodicom, što za nas ima izuzetan značaj i zahteva još veću odgovornost svih nas . Manifestaciji u Češkom Selu prisustvovala je i predsednica opštine Bela Crkva, gospođa Violeta Simić, koja je toplim rečima podrške pokazala da je lokalna samouprava uvek spremna da podrži naš doprinos razvoju mladih i stvaranju boljeg društva za sve nas. 

 Vesela i prijatna atmosfera, osmesi najmlađih kao i njihovih roditelja, prijatelja i saradnika,  uz zakusku, osveženje, dodelu diploma, pehara i nagrada, rekreaciju i maštovite sportske aktivnosti – pravi su dokaz da stvaramo bolje društvo, uz jačanje međunacionalnog poverenja kod mladih. 

Takođe je, ove godine, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bela Crkva podelio 120 svetala za bicikliste, a Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije poslala je 30 svetala, i  time  pokazali da prate i poštuju naše napore da svi naši biciklisti što bezbednije učestvuju u saobraćaju.Dodela nagrada je takođe pozitivno uticala na to da se sledeće godine svi učesnici potrude da budu savesniji vozači i da prenesu pozitivna iskustva na ljude iz svoje bliže okoline. 

Uz brojne prijatelje i saradnike, prvenstveno uz podršku lokalne samouprave,  Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Češke beseda Kruščica, Crvenog krsta Bela Crkva, Fotografske radnje Fleš, Radija BC Info kao i naših dragih sponzoranaša manifestacija je potvrdila već poznatu činjenicu, da samo zajedno možemo sve. 

 

Značajan doprinos ovog  biciklističkog  karavana ogleda se u podizanju svesti stanovništva o potrebi medjuetničkog dijaloga. Takodje, Škola plus afirmiše pozitivne vrednosti iz zajedničke istorije dva naroda kao i prožimanje medjusobnih kultura. Mladi se na taj način podstiču da razmišljaju i deluju u duhu tolerancije.