23. 10. 2021.

Најбоља ствар коју један човек може да учини за своју децу је да воли њихову мајку

 

Школа плус започела је имплементацију програма унапређења стваралаштва деце и истицање значаја улоге оца у подизању детета, под називом: Отац је мој ослонац, подржаном од стране Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Занемарује се чињеница да у процес подстицања дечјег стваралаштва треба да буду  укључене све генерације, од најмлађих, па до оних најстаријих. Реализација пројекта допринеће унапређивању социјалне укључености очева и њиховим сталним ангажовањем у ваннаставним активностима деце. Кроз непосредно дружење и заједнички боравак изградиће се ближи однос очева са децом и тиме оставити простора и времена да мајке размишљају о могућности рађања још деце. Основни проблем који желимо да решимо је промена ставова према родитељству те промена начина планирања породице. Родитељство је у Србији претежно изједначено са материнством што подразумева огромно ангажовање и исцрпљивање жена, мајки за своје ближње, за децу, супруга, домаћинство. Према томе, једна од стратегија да се подстакне више рађања јесте и смањење психолошке цене детета, односно креирање погодне климе за одлуку о рађању наредног детета.

Програм је  креиран на начин који подстиче активне облике наставе (радионице, тематске дискусије...) и праћен је савременим едукативним материјалом (сајтови, видео материјал...).

У нашем двадесетогодишњем раду са децом и омладином констатовали смо да су мајке углавном те које се активно укључују у рад Школе плус, сарађују са децом и подстичу њихову креативност. Овога пута одлучили смо да циљна група осим деце буду и њихови очеви који до сада нису имали прилике да активно учествују у нашим програмима. На тај начин даћемо свој допринос промени ставова о родитељству и промовисању очинства.