9. 8. 2021.

Javna promocija fonda retkih knjiga Češke biblioteke





Škola plus minulog vikenda održala je javnu promociju fonda starih i retkih knjiga Češke biblioteke.

U prepunoj Sali gradskog Arhiva, uz brojne profesore, roditelje, saradnike kao i predstavnike medija, prisustni su imali priliku da se uz multimedijalnu prezentaciju i prigodne flajere upoznaju sa kulturnim dobrima od izuzetnog značaja za češku zajednicu. Posebno ističemo da je prisutna bila i predsednica opštine Violeta Simić, sa svojim saradnicima. Upoznali smo sve prisutne da je biblioteka oformljena još 1922.godine i da sada ukupan fond retkih knjiga prelazi 4.500 primeraka, što je za većinu prisutnih bio nepoznat podatak. Na ovaj način smo približili češko narodno stvaralaštvo svim zainteresovanim, uz napomenu da se o jednom narodu zna onoliko koliko su oni spremni da pokažu. Prezentacija je obuhvatila i radionice sa decom i mladima i njihove utiske o posetama češkim institucijama.

Neki kažu da, ako hoćeš da upoznaš neki grad, treba da ideš na pijacu Dodajemo, da, ako hoćeš da upoznaš neki narod, treba da ideš u biblioteku. Tu je pohranjen duh tog naroda, a ne u dnevnim novinama.

U završnom delu učitelj češkog jezika Standa Havel govorio je na svom maternjem, češkom jeziku o svojoj knjizi, u kojoj su njegova zapažanja o njegovim sunarodnicima Česima u Srbiji.Ljudi i običaji iz ove knjige ostaju za neka buduća pokolenja, koja će, nadamo se, na isti ovaj način promovisati češki jezik i bogatu kulturu Čeha.