25. 7. 2022.

Величанствени Дунав, моћна река која спаја цивилизације











Од Шварцвалда до Румуније, Дунав (дугачак 2.850 км) протиче кроз неколико централноевропских главних градова пре него што се улије у Црно море попримајући карактеристике народа кроз чија станишта пролази

У складу са главним циљем програма Школе плус Наш лепи плави Дунав - унапређивање односа младих према заштити животне средине и одрживом развоју, реализована је креативна радионица под називом: Туристички потенцијали Дунава и приобаља, пловила на Дунаву. Била је то изузетна прилика да се млади, кроз имплементацију пројекта Наш лепи плави Дунав који је подржан од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину подсете наше посете обалама Дунава и многих потенцијала које он нуди као туристичку могућност. У веселој и позитивној атмосфери, уз неке њихове нове идеје изградили смо нов однос према заштити животне средине. Стваралачка радионица подразумевала је израду пловила од глине, која је додала нову природну компоненту и створила нов начин размишљања о туристичком потенцијалу наше величанствене, међународне реке Дунав. Потврдили смо да је Дунав река која спаја народе и градове, да је Дунав река са више лица и нијанси боја и да јој управо та чињеница омогућава да поприма карактеристике народа кроз чија станишта пролази.

Искористили смо ову занимљиву активност и да оценимо пројекат као веома значајан и успешан. У прилог томе говори и велика заинтересованост младих да учествују на свим нашим активностима, поспешивање комуникације, дружење и правилно коришћење слободног времена. Велики број активности презентован је у локалним медијима и на друштвеним мрежама, те су на тај начин млади из руралне средине добили могућност да промовишу културу дружења, активног стварања и развој капацитета за учешће на пољу заштите животне средине, посебно у заштићеним подручјима, што је и приоритет Националне стратегије за младе 2015 – 2025.г.