30. 7. 2022.

Unapređivanje prava nacionalnih manjina













U nastavku realizacije projekta pod nazivom : „ Očuvanje, prenošenje znanja i prezentacija običaja Masopust kod Čeha“ podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice APV, nastavili smo sa negovanjem i prezentacijom nematerijalnog kulturnog nasleđa Čeha u Južnom Banatu.

 

U običaj Masopust podjednako su uključeni i muškarci i žene. Značajna uloga žena u češkim porodicama smatra se "kulturnom  normom" kod Čeha. U tom smislu, kroz radionice uključili smo  dovoljan broj učesnika koji je prikazao značajno različite društveno - ekonomske situacije i identitete koji postoje u okviru češke zajednice. Pokušali smo i uspeli da istražimo razlike između uloga žena i muškaraca u prenošenju češke tradicije i odgovornosti koje imaju, njihovih različitih potreba, ograničenja i mogućnosti.

 

Ciljevi realizacije projekta su:

 

- Obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta Čeha u Republici Srbiji:

 

- Omogućavanje uslova za ravnomeran kulturni razvoj u Republici Srbiji i decentralizaciju kulture;

 

-  Podsticanje mladih  da razmišljaju o postojanju drugačijih kultura i tradicije,

 

-  Skretanje pažnje javnosti na potrebu zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa.

 

 

Opština Bela Crkva je jedina opština u Srbiji gde je češki jezik u službenoj upotrebi, ali se ova prednost ne koristi dovoljno.

 

Projekat je na ovaj način obezbedio neposredan pozitivan uticaj na učesnike u prihvatanju i uvažavanju različitosti kao vrednosti Vojvodine i stvaranje dugoročno pozitivnog stava prema dobrim međunacionalnim odnosima, kroz izgradnju poverenja prema drugačijima od sebe.