19. 8. 2023.

Пројекат: Мој град са четири имена - неговање духа међунационалне толеранције код младих

Школа плус започела је реализацију пројекта „Мој град са четири имена“ у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Пројекат ће дати свој допринос неговањеу духа међунационалне толеранције код младих у општини Бела Црква, малој, и неразвијеној локалној самоуправи.

Радионице са темама ненасилне комуникације, предрасуда и толеранције одвијаће се кроз:

1. Истраживање историје нашег краја: Ова радионица омогућује учесницима да истраже богату прошлост Бела Цркве и сазнају о различитим фазама и променама које су утицале на град. Учесници ће се упознати с причом о различитим именима града током времена и како су ти називи обликовали идентитет и развој места.

2. Културна размена: Радионица културне размене подстиче учеснике да истраже разнолику културу и традицију Бела Цркве. Учесници могу делити своје властите традиције, обичаје, песме или плесове те научити о локалној култури кроз презентације или демонстрације локалних становника. Ова интерактивна радионица промовише међукултурално разумевање и поштовање.

3. Креирање путописних плаката: Учесници ће бити подстакнути да истраже знаменитости, природне лепоте и занимљиве локалитете Беле Цркве. Након тога, могу се поделити у групе и направити путописни плакат којим ће представити најзанимљивије аспекте града.

4. Радионица писања путописа: Ова радионица подстиче учеснике да користе своје писање како би изразили утиске, осећаје и доживљаје. Учесници ће бити подстакнути да истраже град, разговарају с локалним становницима и забележе своје утиске о атмосфери, архитектури, култури и животу у Белој Цркви.

Све ове радионице пружају прилику учесницима да се боље упознају са историјом, културом и лепотама Беле Цркве и на тај начин негују мултикултурални дух.